Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up
רבאט

מקזלנקה לרבאט -שעה נסיעה 87 ק”מ

השם ריבאט במערבית מוגרבית משמעותו מצודה\מבצר.

רבט היא בירתה של מרוקו החל מתקופת הפרוטוקראט הצרפתי. רבט משמשת כחלון הראווה הרשמי של מרוקו, גלימתה החיצונית פורמלית אולם מתחת למעטה עדיין חבויים בין קפליה פנינים מזרחיות שמחברות אותה אל המותג ‘מרוקו האקזוטית’. העיר רבאט מאופיינת בארכיטקטורה אירופאית, התכנון האורבני, השדרות הרחבות, המוזיאונים, מרכזי התרבות והאוניברסיטה, כל אלו משווים לה מראה אלגנטי. גבולה הצפוני של רבאט תחום על ידי נהר בו רגרג ומפריד בינה ובין סאלה. פיתוחה של העיר הואץ, במאה ה-18 סביב הנמל ששימש כמרכז סחר בין המאגרב לאירופה. רבאט נחלקת לשלוש: העיר החדשה והמודרנית וייל נובל, העיר שהוקמה ע”י הצרפתים, המדינה והמלאח.

קסבת אל-אודאיה

המקום הטוב ביותר להיכרות ראשונה עם רבאט הוא בקסבת אל-אודאיה (Kasbah des Oudaias), הקסבה ממוקמת בחלק העתיק ביותר בעיר, בנקודת תצפית אסטרטגית הצופה אל העיר ונהר בו-רגרג, מצפון העיר סאלה שכנתה וממערב על האוקיאנוס האטלנטי. השער הראשי הגדול של הקסבה “באב אודאיה”, הוקם ע”י מולאי איסמעיל משושלת המוואחידון בשנת 1195. רחובות הקסבה שלווים ונינוחים, תחתיתם של כותלי הבתים צבוע בכחול ולצד פתחי הבתים מונחים עציצים מטופחים המשרים אווירה ים תיכונית. בדרומה של הקסבה, נמצא הגן הבוטני בסגנון מורי-אנדלוסי, שריד קולוניאלי מקסים מתקופת שלטון הצרפתים. במרכז הגן ארמון שהוקם במאה ה-17 על ידי מולאי איסמעיל. במשך הזמן הפך הארמון לבית ספר מוסלמי והיום משמש כמוזיאון הקסבה.

המוזיליאום ע”ש מוחמד החמישי.

המבנה המרשים ביותר ברבאט הוא המוזיליאום, בו קבורים מלכי מרוקו ששלטו במאה ה-20, יצירת מופת אדריכלית של השושלת העלאווית. האדריכל שתכנן את המוזיליאום היה וייטנאמי והביצוע ע”י אמנים מרוקאים בלבד. המלך מוחמד החמישי הנהיג את מרוקו תחת החסות הצרפתית, במלחמת בעולם השנייה, והוביל אל עצמאותה. לצדו קבורים במוזיליאום בנו חסן השני שעיצב את דמותה של מרוקו המודרנית לאורך החצי השני של המאה ה-20 והנסיך עבדאללה אחיו של המלך חסן. המבנה מרשים ביופיו, מיטב הארכיטקטורה האנדלוסית עם מוטיבים מרוקאיים ומורים. בנייתו של המוזיליאום הושלמה בשנת 1971. המבנה בנוי משני מפלסים. המפלס התחתון, בו קבורים המלכים, אינו נגיש למבקרים, ושם יש חכם דת תורן שקורא את הקוראן 24/7. המפלס העליון משמש למבקרים. הכיפה של המוזיליאום מרשימה ביופייה והעיצוב המשלב שיש עם חרשות עץ הוא מפאר הארכיטקטורה המרוקאית. בכניסה למוזיליאום שומרים במדים מסורתיים של משמר המלך.

 בחזית המוזיליאום מתחם ענק של שרידי המסגד הגדול שתוכנן להיבנות ובנייתו מעולם לא הושלמה עקב רעידת האדמה. סמל ההיכר של העיר הוא המינרט ששרד את רעידת האדמה ושוחזר, הצריח שגובהו 44 מ’ (במקור תוכנן להיות הגבוה בעולם 60 מ’) הוקם ע”י הסולטאן יעקב אל מנצור במקום בו תוכנן להיבנות המסגד הגדול בעולם.

ברבאט התגוררו יהודים מהמאה ה-16, מרביתם מגורשי ספרד שעסקו בסחר. ברבאט פעל הרב רפאל אנקאווה שעיצב במאה ה-20 את עוצמתה ואופייה של יהדות מרוקו ועל כך זכה לאות הליגיון הצרפתי. הרב אנקאווה שימש כרב הראשי של מרוקו ואב בית הדין הגדול שמושבו ברבאט, וזכה לתמיכה וגיבוי מהשלטון העלאווי. במאה ה-19 עלו משפחות מויאל ובן שמעון האמידות מרבאט לישראל ורכשו את אדמותיה של נווה צדק וחידשו את היישוב ביהודי ביפו.

הארמון המלכותי

הארמון המלכותי נקרא בשפה המקומית דאר אל מחז’ן (בית השלטון), או באופן רשמי  El Mechouar Essaid Palace  אל מוקאסר אסעיד פאלאס שמשמעותו: הארמון של האנשים המאושרים. הארמון נבנה בשנת 1864 על שרידיו של הארמון הישן. בתקופת השלטון הצרפתי הארמון שימש כארמון מלך מרוקו בשביל הנראות שהשלטון המקומי המרוקאי נמצא בפיקוח ותחת חסות השלטון הצרפתי. לאחר עצמאות מרוקו הארמון נבחר לשמש כמעון הרשמי של בית המלוכה. בארמון מספר קומפלקסים ומעבר להיותו למשכנה של בית המלוכה והמשמר המלכותי, יש בו קולג’ מלכותי פרטי, בית ספר לקולינריה וספרייה פרטית. הגנים סביב הארמון מרשימים ביופיים, תוכננו ע”י אדריכל נוף צרפתי עם מוטיבים אנדלוסיים מקומיים. ניתן לראות את הארמון רק מבחוץ ולהתרשם משער הכניסה.

לעומת רבאט “החדשה” יותר, סאלה עתיקה יותר והיא התפתחה על יסודותיה של העיר העתיקה סאלה שהוקמה ע”י הרומאים.

אתרים חשובים נוספים ברבט:

המוזיאון לארכיאולוגיה

המוזיאון לאומנות מודרנית

השדרה המרכזית ע”ש מוחמד ה-5.

בניין הפרלמנט

בית הכנסת ע”ש רבי שלום זאווי

בית הקברות היהודי קברו של רבי רפאל אנקאווה אב בית הדין הרבני הראשון.

השער באב א רוואח סביב העיר העתיקה של סאלי

רבנים שגדלו ברבאט

רבי חיים בן עטר האורח חיים

רבי יהודה בן עטאר

רבי שמואל דה אבילה ובנו רבי אלעזר

קבורים בסאלי:

רבי רפאל אנקאווה

רבי שלום זאווי

רבי רפאל ביבאס

כרונולוגית:

500 לפנה”ס לרבאט מגיעים הפיניקים

הרומאים מייסדים עיר בשם סאלה

באמצע המאה ה-12 אל מוואחדין מקימים מבצר בעיר שמקבל את שמו: רבאט

סוף המאה ה-12 הסולטאן יעקב אל מנצור הופך את רבאט לבירת הממלכה של המוואחידון.

במאה ה-17 מגיעים אנוסים מוסלמים מוריסקוס מספרד ומחדשים את רבאט וסאלה.

1807 נבנה המלאח של רבאט, ע”י מולאי סולימן העלאווי

1912 תחילת הפרוטקטוראט, המרשל ליוטאי, לראשונה, הופך את רבאט לבירת הממלכה.

נבנית העיר החדשה נובו וייל

1948 ברבאט נמנים 12,000 יהודים

1956 עצמאות מרוקו המלך מוחמד ה-5 מחליט שרבאט תשמש כבירה.

2012 אונסקו מכריזה על רבאט כעיר מורשת עולמית.